top of page

Skrøbeligt fællesskab gør en forskel for ældre på Hothers Plads

Fællesskabet holder humøret oppe hos beboerne i ældreboligerne på Hothers Plads.  Det er nødvendigt, når hverdagen er fuld af coronarestriktioner og en helhedsplan med krav om fraflytning

Af Henrik Andersen

Hothers Plads: Overskrift

”Opera er ikke hverdag for de ældre på Hothers Plads, men de trængte til opmuntring,” fortæller ildsjælen Anita* om den dag i august, da Copenhagen Opera Festival opførte et af ”100 opera-øjeblikke”. Anita fortsætter:

”Det var virkelig på trods af corona! I sommer benyttede vi lejligheden til at lave en række koncerter i gårdhaven. De sengeliggende beboere kunne høre med fra lejlighederne, og dem, der ikke turde eller kunne komme ud på grund af corona, kunne høre med fra altanerne.”


Opera-øjeblikket var kun et enkelt blandt flere musikindslag i gården hen over sommeren. Birthe Iversen, der bor i en af ældreboligerne, tager tråden op:

”Vi hyggede os, grillede og lyttede til musikken. Vi har også haft besøg af gårdmusikanter, en harmonikamusiker og et helt brass-band.”


Et godt sted at leve

Anita og Birthe Iversen er enige om, at Hothers Plads er et godt sted for de ældre.

”Vi har det hele her. Der er Mimersparken og stierne. Den Røde Plads, Den Sorte Plads, alle cafeerne og masser af gode indkøbsmuligheder. Her er virkelig dejligt. Jeg har boet her i 14 år, og jeg håber, jeg får lov at blive boende. Ellers bliver jeg sgu ked af det. Jeg har jo hele mit netværk her,” siger Birthe Iversen.


Mjølnerparken, der ligger lige om hjørnet til Hothers Plads, bliver ofte forbundet med kriminalitet, men det skræmmer ikke de ældre beboere.

”Jeg har nu aldrig været bange for at bo her. Jeg synes, her er dejligt. Man hører kun om det negative, men jeg elsker Nørrebro og det liv, der er her,” siger Birthe.

”Selv om der er skudhuller i vindfanget,” tilføjer Anita, og de to kvinder griner:

”I øvrigt skød de om natten, og vi var aldrig i fare. Man hærdes af at bo her!”


Voksende usikkerhed

Anita fortæller, at de ældres livskvalitet er truet. Ikke af alt det, medierne fortæller om Nørrebro, men af ensomhed og depression.

”Der er mange aktivitetstilbud for de ældre på Nørrebro. Men der er en del ældre, der har siddet mange år i deres lejlighed og ikke kommer nogen steder.”


Samtidig venter beboerne på Hothers Plads på besked om, hvem der skal fraflytte deres bolig, når en gennemgribende renovering af ejendommen begynder. Det gør ikke livet nemmere.

”Vi har fået at vide, at det bliver til næste sommer - måske. Det kan starte i marts, eller det kan starte i september næste år,” siger Anita, og Birthe Iversen fortsætter:

”Det er slet ikke rart. Vi ved ikke, hvad der skal ske med os. Jeg får helt ondt i maven af det. Jeg aner ikke, hvor jeg havner henne. Det er meget ubehageligt. Man har heller ikke den samme psyke mere, når man er blevet ældre.”


Fokus på fællesskab

Anita mener, de ældre fortjener et bedre liv. Derfor har hun startet projektet ”Bekæmpelse af ensomhed og depression hos ældre”, der skal skabe fællesskab for de ældre på Hothers Plads. Initiativerne spænder fra koncerterne i gårdhaven til kaffeklub, stolegymnastik, spilleklub og en madklub en gang om måneden. Om søndagen tager Rollatorklubben på tur med besked om, at ”let forplejning kan forekomme.”


Projektet har modtaget økonomisk støtte fra Nørrebro Lokaludvalg. Det har gjort det muligt at planlægge et par busture for de ældre. Planerne bliver realiseret, når Corona-situationen bliver bedre.    


”De ældre er her. Det skal de bare vide derude. Og vi gør alt for, at de skal have det godt på Hothers Plads. Det er vigtigt for os, at det budskab kommer ud! Der er alt for mange, der glemmer, at mange ældre sidder alene derhjemme og ikke kommer nogen steder. Det er rent faktisk forfærdeligt,” siger Anita om målet med projektet.


Der er brug for fællesskaber for ældre. Sundhedsstyrelsens ”Ældreprofil 2019” viser, at 42,1 procent af mænd og 33,8 procent af kvinder over 65 år kun sjældent eller aldrig deltager i foreningsliv. Cirka 5 procent af befolkningen over 65 år føler sig uønsket alene. Blandt ældre, der modtager hjælp til personlig pleje, føler 50 procent sig ofte eller en gang imellem uønsket alene.


Plads til både unge og ældre

De ældre udgør under 15% af den samlede befolkning på Nørrebro. Det har Anita også tænkt over:

”I min optik fylder de unge rigtig meget på Nørrebro og der er meget fokus på dem. Det er også fint. Men man må ikke glemme de ældre borgere. Med helhedsplanen for Hothers Plads er det som om, vi skal ændre dynamikken ved at have en blandet sammensætning af ældre og unge. Men man er ikke flyttet i en ældrebolig for at få dynamik. Man bor her, fordi der er plads til hjælpemidler, fordi der er fred og ro, ingen høj musik eller børn, der larmer.”


For at undgå tomme lejligheder på Hothers Plads bliver ældreboligerne lejet ud på korttidskontrakter til unge mennesker. Birthe Iversen og Anita er enige om, at det er bedre end at lejlighederne står tomme.

”Mange ældre vil gerne flytte i en ældrebolig, men er ikke dårlige nok til at blive visiteret til en. Derfor har vi både venteliste og tomme lejligheder. Det er mærkeligt,” siger Anita.


De unge på Hothers Plads er en ressource. Anita opfordrer dem til at blive en del af fællesskabet og hjælpe de ældre med indkøb og andre praktiske gøremål. Hvis de unge glemmer, at de bor blandt ældre, når de tænder forstærkeren, er det også Anita, der hjælper på hukommelsen.


Suppen gør en forskel

Begejstringen i Birthe Iversens stemme høres tydeligt på den coronasikre telefonforbindelse, når hun fortæller om det bedste ved at bo på Hothers Plads:

”Det er Anita! Hun er bare en ildsjæl. Hun gør så meget for os ældre her på Hothers Plads. Jeg glæder mig, hver gang vi skal et eller andet. Og så laver hun suppe til os. Rigtig suppe og vi slubrer bare i os. Det er virkelig dejligt, og jeg ved ikke, hvad vi skulle gøre uden hende. Fællesskabet har aldrig været så godt, som det er nu!”

Hothers Plads: Tekst

Om Anita og Birthe

*Anita (efternavnet er udeladt af private årsager, men redaktionen kender det) er 54 år og bor på Hothers Plads ved siden af ældreboligerne. Hun er aktiv i afdelingsbestyrelsen og brænder for at gøre en forskel for beboerne i ældreboligerne. Efter et opslag på Mit Nørrebros Facebookside tog Anita fat både på e-mail og telefon og fortalte historien om fællesskabet.


Birthe Iversen er 85 år og en af de beboere, der nyder at deltage i de mange aktiviteter.

Hothers Plads: About
20201108_132455_edited.jpg
Hothers Plads: Billede
bottom of page