top of page
Forfatters billedeHenrik Andersen

Når det gode hjem ikke er garanti for det gode liv

Opdateret: 5. okt. 2019

(SPOT 3-opgave på Fagjournalist 2019/2021)


Når pensionen nærmer sig er de eksklusive lejligheder i storbyen et fristende alternativ til parcelhuset. Men den høje husleje er ikke garanti for velfungerende sociale fællesskaber

Af Henrik Andersen

Charlottehaven på Østerbro

”Vi har jo Danmarks største privatejede have” fortæller Mai Aastrup om Charlottehaven på Østerbro. Og hun fortsætter: ”Det er så sirligt, og vi har mange gartnere ansat. Vi er nærmest et skoleeksempel på moderne byggeri. Og der kommer busser med japanske turister, der tager billeder helt inde i køkkenet.”

Byggeriet fejler ikke noget Mai bor i en lækker stuelejlighed. Alt er udført i gedigne materialer og teaktræet i vinduesrammerne understreger byggeriets høje standard. Da lejlighederne blev opført i slutningen af 1990’erne kørte Mai ofte forbi og beundrede byggeriet. ”Det er den eneste autentiske nybyggede funkisejendom, jeg har set i København. Selv numrene på dørene har den rigtige typografi.” Efter en skilsmisse i 2003 valgte Mai Charlottehaven. Selv om der er gået 16 år og alt omkring boligen fungerer perfekt, synes Mai og kæresten Michael Grossert, at der mangler noget.

”Vi hilser, men vi kender ikke hinanden” lyder det enstemmigt, når talen falder på forholdet til naboerne. ”Faktisk taler vi mest med naboerne, når de brokker sig over, at vi lufter hund. Vi har kun et tæt forhold til to naboer. Og det er nogle venner, vi har kendt fra før de flyttede ind” fortsætter Michael. Ejendommens samlingspunkt er det fælles træningscenter. ”Hvis man ellers gider præsentere sine overflødige kilo for Østerbros kendisser” lyder det fra Mai. Michael fremhæver initiativet med fælles rosévin i gårdmiljøet, som et positivt tiltag.

Bomben gjorde ingen forskel På spørgsmålet om sommerens bombesprængning af SKAT i naboejendommen har betydet noget for fællesskabet, fortæller Mai: ”Vi har overhovedet ikke talt med naboerne om det! Vi hørte braget og så politiet i gaden. Og så gik vi ind igen.” Mai fortsætter: ”Vi har sommerhus i Ellinge Lyng. Der lærte vi flere at kende den første uge, end vi har gjort på 16 år i Charlottehaven.”

Hvorfor fungerer det sociale fællesskab ikke? Mai og Michael fremhæver huslejen som en vigtig faktor. Den er for høj, hvis man kun har en folkepension eller en enkelt offentlig lønindtægt. Mange af beboerne er expats og ansatte ved ambassaderne. De søger ikke socialt fællesskab omkring boligen. Men Mai og Michael bliver boende. Boligens øvrige kvaliteter opvejer det manglende fællesskab.

8 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page