Københavns nordvestkvarter har i mange år været kendt som et socialt belastet område. Nye beboere, spændende virksomheder og spektakulære events er ved at ændre på dette
Af Henrik Andersen
Vejret er regnfuldt og koldt denne lørdag i november. Alligevel er mange beboere fra nordvest mødt op til lysfest på Garagepark NV.
Røgen fra bålene i olietønderne blander sig med duften af friskbrygget kaffe fra ’Kaffetids’ mobile kaffevogn.
Anarki virker!
Folk strømmer til den nedlagte parkeringsplads med containerbaren, containerbogshoppen og WeDoDemocracys træbeklædte containerkontor med flere af de frivillige. Loui Andersen Salinas er praktisk tovholder på lysfesten:
”Min rolle er at få det til at ske. Jeg meldte ud til WeDoDemocracy, der har faciliteterne, at de kunne få et gratis event, hvis der ikke var regler for det. Så har jeg fået lov til at ringe til dem, jeg kender. Det er for eksempel Hackstage, der en af Københavns bedste visuelle kunstnere. De skal projicere billeder op på bygningerne. Jeg har spurgt dem, om ikke bare vi skulle holde en fest og se, om vi kan få det hele til at køre rundt. Vi har et tema, der hedder ’lys’. Så kan folk bare få lov til at eksperimentere. Jeg var bange for, at der ikke skete noget. Men nu sker der noget. Det er meningen, at man bare kommer - man behøver ikke betale eller købe øl, man kan få en oplevelse alligevel." Loui har prøvet konceptet tidligere: ”Vi havde det der Linjen nede ved Nørrebro station, hvor vi også holdt en del events. Det er det der med, at folk bare gør deres ting. Anarki virker!"
Mobiltelefonen ringer for anden gang og Loui er på vej. På containerbarens tag kæmper Hackstage med at få videoprojektionen fra computeren op på facaden.
Selv om anarki virker, er anarkister ofte velorganiserede. GaragePark NV er ingen undtagelse. Organisationen WeDoDemocracy med de to ildsjæle Zakia Elvang og Johan Galster i spidsen er drivende kraft bag initiativerne omkring parkeringspladsen. De rådgiver om at skabe demokrati i alt fra de mindste foreninger til hele bydele. Projektet i nordvest kalder de ’Garage’. Ambitionen er at omdanne 850 kvadratmeter gammelt autoværksted på Rentemestervej til et mødested for kvarterets beboere. Nu reparerer man fællesskaber, byplanlægning og beboerdemokrati i stedet for gamle biler.
Den lyserøde container, fårekyllinger og humle
Abby Wambaughs ”bookstore” holder åbent for første gang. Den er indrettet i en lyserød container i et hjørne af parkeringspladsen. Skrigende børn gynger i en kæmpe gul hængekøje hen over de gamle parkeringsbåse, mens nogle af nordvests engelsktalende borgere mødes i Abbys container. Abby fortæller, at hun elsker at læse og altid har ønsket sig en international boghandel med social profil. Hun har fået mulighed for at låne den lyserøde container gratis og realisere sin drøm. Udvalget er ikke stort, men stemningen er hjertelig, når der skal byttes eller sælges brugte bøger. Abby fortæller, at hun er amerikaner, men bor i nordvest med sin danske mand og ”to halvdanske døtre”. Abby er ikke i tvivl om, hvorfor hun valgte Danmark og nordvest: ”We live here because of the socialism!”
Pladsen rummer andre tegn på det, nogle af Abbys landsmænd betegner som socialisme. Et opslag på en stor grøn 40 fods container fortæller, at den indeholder buggingdenmark.dk’s ’urban farm’. Farmen skal producere 2,4 ton fårekyllinger i løbet af 2019.
Fårekyllingerne bliver fodret med affald fra andre virksomheder i området. Et lokalt bryggeri bidrager med mask, der er et restprodukt fra ølbrygning. De små kræ holder varmen ved hjælp en indbygget varmepumpe i containeren. Inden længe ender de som miljøvenligt proteintilskud på vores middagsborde.
Ved siden af den grønne container stræber 6 meter høje stativer omviklet med ståltråd mod den sorte aftenhimmel. En humleplantage i mere end hundrede murerbaljer er gået i vinterhi i parkeringsbåsene. Det frivillige fællesskab Byhumle står bag dyrkning af humlen. De dyrker humle bare fordi, det er spændende og skaber fællesskab. Den sorte asfalt er blevet til en grøn oase for områdets beboere.
Den lokale humle er blevet til øl hos det amagerkanske bryggeri Broaden & Build. Øllet tappes fra fad i containerbaren, mens folk strømmer til fællesgrillen med medbragt mad. Her møder vi også Benjamin, der synes, at man skal bakke op om de lokale initiativer: ”Så kan min datter mosle rundt og møde andre børn”. Benjamin fortæller, at han har boet i nordvest siden 2011: ”Det er vildt at følge den positive udvikling. Der er bare sket så meget de senere år”. Benjamin og familien har ikke planer om at flytte til en ’pænere’ adresse.
Der er stadig kunder både i kaffevognen, baren og Abbys boghandel. Nu kommer der også publikum til nattens arrangement i Garagen – et technoparty er under opsejling. Anarki virker, men på taget af containerbaren kæmper Hackstage stadig med at få billederne fra computeren op på bygningerne.
Comentarios